KONTAKT bB

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

PR_101127_XII_Loga-akce_MRUC-web

XIV. MRUČ - Mistrovství republiky utopenců českých

Menza SÚZ ČVUT

 

V čem soutěžíme:

Hodnocení utopence bude probíhat v závislosti na chuťových a čichových buňkách, jenž bude paralelně doprovázeno hodnocením estetickým. Hlavní soutěž se bude hodnotit jen v závislosti na chuťových a čichových smyslech a tuto bude paralelně doprovázet vedlejší soutěž estetická.

 

Kritéria přijetí utopence do soutěže MRUČ 2010 :

klasický utopenec, tedy uzenina v kuse typu špekáček, nebo na velikost špekáčku (přibližně)
nakrájený utočený salám, převládající v uleželém vzorku nad dalšími přísadami
jedna velká 3 - 5l sklenice
přihlášení utopence – na místě – při předání vzorku 

DSC_2098

 

Kritéria vyřazení utopence  ze soutěže MRUČ 2010:

podezřelý zápach, barva, hygienicky pochybné předměty
více menších sklenic než jedna 3-5l litrová
vzorek je čalamáda nebo salát
ve vzorku převládají zeleninové, sýrové či jiné přísady nad uzeninou
zjevné ovlivňování degustační komise před nebo v průběhu závodů (diskuse s porotci, přítomnost u vzorků během degustace)
odevzdání vzorku po zahájení degustace

 

Ujednání:

Komise bude sestavena jasně a jednoznačně a bude mít jasná pravidla pro hodnocení. Hodnotit bude estetickou i chuťovou stránku vzorku. Systém hodnocení a výběru komisařů předejde možným úvahám o podjatosti porotců viz níže.

Ředitel soutěže a technický delegát budou nezávislými a nezainteresovanými osobami, které budou bdít nad regulérním průběhem soutěže a nekompromisně budou diskvalifikovat soutěžící, kteří se prohřeší proti pravidlům MRUČ 2010.

Porota složí před soutěží slavnostní přísahu na posvátnou utěrku Kyla z Wisconsinu.

 

S heslem O vás s vámi  -  Pravidla hodnocení soutěže:

  1. Každý vzorek obdrží od rozhodčího dvě hodnoty bodů a to za estetický a chuťový dojem. Obě části se hodnotí nezávisle na sobě a to škálou bodů od 1-5. Kde 5 je maximum a 1 je minimum.
    018
  2. Každý rozhodčí hodnotí všechny vzorky. Pokud rozhodčí některý ze vzorků nehodnotí, své důvody musí přesně definovat řediteli soutěže, který je odpovídá za objektivitu hodnocení (př. alergie na některé suroviny,nepřekonatelný odpor ke koňskému masu atd...).
  3. Pokud z výše uvedených důvodů nehodlá vzorek hodnotit většina rozhodčích, vzorek se vyřazuje ze soutěže a je ponechán k laické degustaci.
  4. Pokud některý z rozhodčích odmítne degustovat vzorek z výše uvedených důvodů, získává vzorek průměrnou hodnotu bodu daného vzorku ostatních rozhodčích. Jen pokud neplatí bod 3.
  5. Při shodném součtu na prvních třech příčkách rozhoduje bodování ředitele soutěže, které musí byt ukončeno společně s bodováním rozhodčích. Body ředitele soutěže se započítávají pouze při této shodě a jen u prvních třech vítězných vzorků!

 

 

Ocenění vzorků:
DSC_2148

V hlavní soutěži jsou tradičně oceněny první tři vítězné vzorky (tj. vzorky s nevyšším součtem bodu za chuť). Vítěz získává poctu ročního držení putovního poháru, věnce a utěrky Kyla z Wisconsinu a čest mít navěky vyryté své jméno na putovním poháru.

Vítěz druhé vedlejší soutěže za estetickou hodnotu (soutěžící s nejvyšším ziskem bodu v estetické části) získává věcný dar KONTAKTU bB.

 

Po ukončení hodnocení porotců budou vzorky ponechány k laické degustaci a konzumaci, pokud zde nebude riziko zdravotní újmy degustujících laiků.

 

Václav Eybl, ředitel soutěže

 

Pravidla soutěže MRUČ ke stažení zde.

Jak hodnotila odborná degustační komise naložené utopence v roce 2009? Zjistíte zde.

 

PR_101127_XII_Banner-web-partneri