KONTAKT bB

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MS Montreal, úterý 13. 8. - Závody, Den 2. - Liška na rozjezdu

 
S Liští jsme šli i dnes na dvě tréninkové fáze a ostatním jsem dal dopoledne volno a trénink pouze odpoledne. Využili toho k pojížďce městem s návštěvou hokejové haly Montreal Canadiens, kde Tom navštívil za jedenáct kanadských babek síň slávy a nechal na sebe působit kouzlo relikvií nejslavnějších hráčů nejúspěšnějšího klubu historie NHL, který vyhrál Stanley Cup 24 x.
My jsme v téže době s Liškou frčeli na bazén a shodou okolností jsme měli šoféra, který se poté co zjistil, že jsme z Čech rozhovořil o „Plekanek, very good player“, a pak jsme probrali platové stropy hráčů, vrtochy majitelů klubů, kolik lze vydělat na vlastnictví takové arény, jak se to dělá apod.
Liští jde přímé finále, poněvadž právě osm plavkyň celého světa splnilo MQS a zároveň byli nominováni svým Národním paralympijským výborem. S Liští jsme se příjemně rozplavali, něco jsem jí změřil, nakukal jí, že to lepší být nemůže a šli jsme omrknout rozplavby ostatních plavců. Ono to ale fakt vypadalo dobře, takže jsem nemusel nic nakukávat a jenom říkal co vidím a měřím. Arnyk je samozřejmě ve finále na 50 znak s jistou medailovou ambicí a holky zrakačky sice uzavřeli spolu se slovenskou kolegyní startovní listinu, ale i tak to stačilo na postup Nicole Fryčové do finále ze 7. místa.
Polední oběd, pauza a pak opět na bazén. Odpolední rozplavání absolvuje Liští s Vojtou v závodním bazénu, Tom s Beruškou venku se Štěpánem. Po rozplavání oblékání Lišky do nové kombinézy, kterou poslal kurýrem internetový obchod s nímž to domluvil Bidro. Liští pomohla Andrea a skutečně přesně dle rozpisu v 17:25 jdeme na start finále. Liští má jasný pokyn - u dostihových jezdců se mu říká „order trenéra“ – vysoce kvalitně se rozjet, zkusit se držet Američanky vedle na dráze 3 (Liští plavala jako 5. nasazená na dráze 2), a pokud by přebývalo sil, v závěru jít přes ní. Avizoval jsem na druhé straně v 6. dráze brazilskou plavkyni, ale ta se nakonec ukázala být momentálně zcela nad naši schopnost. Liští začala za 21,5, přičemž v rozplavání šla nejlépe 23,7 – já už tyhle rozdíly vůbec neřeším poněvadž už rozumím, co to v překladu Lišky směrem k závodu znamená.
Liští Američanku honila, ale nedohonila, a dávno v cíli již byla Brazilka na bronzové pozici, moje svěřenka z roku 1994 z Izraele Inbal Pezzarro a zlatá Norka Sarah Rung. Liští skončila kousek za Američankou na 5. místě. Velmi pěkně odplavané, rovnoměrné, se schopností zrychlení v závěrečné čtvrtině závodu. Tak to má být, tak Vitamín A účinkuje, teď už jenom jeho účinky převést na zítřejší znakovou trať (pro vás už to je dávno dnešní trať). Ve třídě S5 jsou totiž – jako téměř v každé klasifikační třídě plavkyně, za nimiž nemá smysl se vydávat. Dnes to bylo markantní na 200m trati kraulem, kde s Norkou a Inbal nikdo závodit nemůže – obě mají natažené nohy a plně funkční ruce, což by být nemělo. Na prsařské trati s Norkou zápolila pro změnu Ukrajinka Prolongaeva, která bude s Liští plavat jako hlavní favoritka i zítra na 50m kraul.
Před Liští si doplaval pro očekávané stříbro Arnošt na znakové trati a jestli se naučí od poloviny tratě neohlížet, bude rozhodně brzy hotov na zlato. Nicole doplavala svůj 100m motýlek na 7. místě a uhájila tak pozici z ranních rozplaveb.
Večer jsme opět společně povečeřeli, poklábosili, probrali záludnosti klasifikace a náš podíl, který musíme směrem k dobrému průběhu aktualizovat a přesně popsat. S Liští a Janí jsme ještě projeli Kontaktní facebook a web a jdeme spát.
Zítra v 17:30 finále Liští na 50m znak v přímém přenosu ve 23:30 českého času na http://www.youtube.com/user/ParalympicSportTV?v=0kA3gghPxJE
Já se těším na zítřek, nebude to tak docela jednoznačné, ale věřím, že naše lvice je bojovná a podmaní si ostatní členy Expedice. V tuto chvíli jdu spát, zavírají se mi oči, potřebuju chvíli prospat a zítra vyrazit na dopolední „jistý“ postup.

Z Irokézského území Náčelník

SP 130101 MS-Montreal-sponzorska-linka