Podporujeme studium, rehabilitaci a sport
Leden 2009, STOP – Informační zpravodaj Městské části Praha 13
 
 
 
 
Občanské sdružení Kontakt bB oslavilo 10. výročí od svého založení, přičemž počátky sahají do roku 1992, kdy se začal formovat plavecký program.

Hlavním posláním sdružení je motivovat osoby s tělesným postižením k aktivnímu a nezávislému způsobu života, vytvářet podmínky pro kvalitní využití jejich volného času s rehabilitačním a socializačním efektem a inspirovat osoby bez postižení k trvalé spolupráci.
Kontakt bB realizuje výuku plavání osob s tělesným postižením jako sociálně-aktivizační službu prostřednictvím koncepčního, kontinuálního a metodicky vedeného programu založeného na vlastní metodické řadě zakladatele sdružení, Martina Kováře a Jana Nevrkly. Výuka je realizována ve třech navazujících úrovních: kompenzačně-rehabilitační, kondičně-rehabilitační a sportovně-rehabilitační.

Jako příklad můžeme uvést děti, které v roce 2001 byly v plaveckých začátcích a během let dosáhly mezinárodních plaveckých úspěchů. Mladíci Petr Andrýsek a Tomáš Hlavinka se z nesmělých začátků dopracovali k účasti na Paralympiádě v Aténách, resp. na MS v jihoafrickém Durbanu, a oba dva si zaplavali na těchto vrcholných soutěžích finále. Podstatnější ale je, že tito úspěšní sportovci jsou inspirací pro další dvě stovky dětí, které každoročně do plaveckého programu zapojujeme, učíme plavat, zasvěcujeme do sportovních začátků a vedeme k mezinárodním úspěchům. Mezi plavce Kontaktu bB patří i obyvatelé Prahy 13, například Vojta Frajer (nar. 1998), který v Kontaktu bB plave již od roku 2003 a bravurně zvládá skloubit školu, plaveckou výuku a cyklistiku. Zatím má za sebou úspěšně první domácí závody a o jeho dalších sportovních úspěších určitě ještě uslyšíme.

Vedle plaveckého programu pořádáme týdenní pobytové akce, pro které je charakteristické intenzivní rehabilitační plavání, zaměřené na zlepšení fyzické kondice a soběstačnosti. Zde kromě základní služby nabízíme i osobní asistenci, odlehčovací služby a poradenství. Nadstavbou a pokračováním sociálně-aktivizačních služeb je sportovní program, realizovaný na vrcholové úrovni s možností reprezentace na zahraničních plaveckých závodech. V současné době je do programu zapojeno přes 500 osob s tělesným postižením ve střediscích v Praze, Brně, Karlových Varech, Českých Budějovicích a Ostravě. Hlavní činnost pražského střediska probíhá v plaveckém bazénu na Strahově pondělí až pátek, vždy od 15.00 do 17.00 hodin.

http://stop.p13.cz/clanek.php?id=3222